5ewtkf hivatalos logo

Egyesületünk megalakulásának első évfordulója

Július 14-én ünnepelte egyesületünk megalakulásának első évfordulóját. Ezen alkalomból megpróbáljuk röviden összefoglalni mindazt, ami ebben az egyetlen, de eseménydús évben történt.

A Wing Tsun forradalom

A régi egyesületből való kiválás soha nem volt egyszerű senki számára, köszönhetően az ottani viszonyoknak. Legtöbben „csak simán” abbahagyják szeretett harcművészetük gyakorlását elkerülve ezzel a konfliktushelyzetet. Számtalan alkalommal volt már példa erre, iskolák, diákok veszítették el ezzel oktatójukat, mesterüket.

Mi viszont egy másik utat választottunk, mert hittük és hisszük, hogy egy erős összefogással, egy jó ügy mentén el lehet hárítani ezeket a támadásokat és létre lehet hozni egy olyan szövetséget, ami ugyanazt a stílust képviseli, ám nélkülözi a régi egyesület minden rossz tulajdonságát és tisztességtelen módszereit.

Nem túlzó, ha azt mondjuk, hogy egy Wing Tsun forradalmat robbantottunk ki, melyet sokan aktívan, mint új egyesületi tagok, míg rengetegen szóban vagy írásban támogattak. Nagyon sok telefonhívást és levelet kaptunk, volt instruktoroktól, mesterektől, diákoktól, akik örültek, hogy végre valaki szót emelt az általuk is felismert visszaságok ellen és támogatásukról biztosítottak minket.

A kezdetek

Mint minden kezdet, ez is nehéz volt. Egyesületünk 8 klubbal indult, főként Hajdú-Bihar megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, de Romániából és Pest megyéből is csatlakoztak. Bár az egyesület működésének alapelveit és mechanizmusait ekkorra már (több oktató bevonásával is) kidolgoztuk, a munka neheze, vagyis ezek gyakorlatba való átültetése, bővítése, finomítása még csak ezután következett.

Először is Debrecenben beindultak az instruktori tréningek, ahol az oktatók folyamatos képzése és edzése mellett a fent említett adminisztratív, koordinációs feladatok elvégzése is zajlik. Konkrét faladat pedig akadt bőven. Még 2012 nyarán kidolgoztuk a szemináriumok és vizsgáztatás rendszerét, megszerkesztettük az egyesület hivatalos dokumentumait (oklevelek, diplomák stb.), illetve hozzákezdtünk egy országos, megalakuló szeminárium megszervezéséhez. A szervezéssel és lebonyolítással kapcsolatos megbeszéléseknek sokszor több órásra is elnyúltak, de nem sajnáltuk rá az időt, mert egy jó rendszert, egy jó egyesületet akartunk megalkotni.

Az elért eredmények

A kitartó munkának meglett az eredménye, s nemsokára komoly sikerekről számolhattunk be. Október végén megtartottuk megalakuló szemináriumunkat, ami mintegy 130-an vettünk részt. Ennek keretén belül már több újítást is bevezettünk: sikeresen lezajlottak az első fokozatvizsgák az új vizsgarendszer és vizsgáztatási módszerek szerint, valamint elindultak a „kihívások”, azok az erőpróbák, amin a gyakorlók a vizsgákon felül tesztelhetik tudásukat, felkészültségüket. Az egyesületünk vezetője, Sifu Török Róbert teljesítette is az egyiket a kihívások közül a szemináriumon: az 50 támadás elleni védekezést.

Pihenni azonban nem sok időnk maradt, hiszen még decemberben újabb kihívásra került sor, a 12 órás tréningre. Diákok és instruktorok kisebb, de annál lelkesebb csapata vállalkozott rá és teljesítette az erőpróbát.

Mindezek után 2013 áprilisában és májusában már helyi bontásban zajlottak le a tavaszi szemináriumok: Nyíregyházán, Debrecenben, Budapesten és Nagyváradon.

A nyári eseményeket ezután két nyári tábor gazdagította: egy Erdélyben a romániai diákoknak, egy pedig Bükki Nemzeti Park határán, a festői szépségű Szarvaskőn.

Eredmények számokban

Amellett, hogy a már aktív instruktorok megszerezték az első Öt Elem Wing Tsun vizsgájukat, a szemináriumokon letett fokozatvizsgákkal instruktori csapatunk is folyamatosan bővült, összesen 16 diák teljesítette sikeresen a kritériumokat és szerezte meg az oktatói, technikusi rangot.

Emellett, köszönhetően a folyamatos szervezőmunkának is, klubjaink száma is tovább nőtt. Többek között Debrecenben létrejött egy központi klub, két új iskola alakult Budapesten, valamint új iskolák nyíltak Újszászon, Nagykállóban és a határon túl Szatmárnémetiben is. A kezdeti 8 után, így összesen már 14 iskola tagja az egyesületnek.

A kanadai út

Egyik legnagyobb feladat az Egyesület számára azonban mégis annak az útnak a megszervezéses volt, amelynek során egyesületünk küldöttsége, Sifu Török Róbert vezetésével egy hetet töltött a kanadai Torontóban, a Wing Tsun Kung Fu egyik legnagyobb tudású mesterénél, Sifu Carson Launál. Rengeteg levélváltás és egyeztetés előzte meg ezt az egy hetet, de a befektetett energia megtérült. Az út során nagyon sok új tapasztalattal, élménnyel gazdagodtak a kiutazó oktatók (magánórák, közös edzések az ottani csapattal, beszélgetések), s sikerült kialakítani egy baráti kapcsolatot Sifu Lauval és tanítványaival.

További célok

Egyesületünk további célja, hogy a jövőben ezt a jó viszonyt fenntartsa, s ennek érdekében meghívtuk Sifu Carson Lau-t Magyarországra, hogy tanítsa a magyar instruktorokat és diákokat. Ő ezt a meghívást örömmel vette és biztosított minket, hogy eleget is fog tenni neki.

Addig azonban az ősz tartogat számunkra bőven feladatokat, hiszen a jelenlegi iskolák tagfelvételes bemutatója és erősítése mellett, újabb klubok nyitása is szerepel a tervek között, 4 új iskola fog nyílni az ország több pontján is.

Záró gondolatok

Az egyesület nevében köszönjük mindazon oktatóknak és diákoknak, akik saját szabadidejüket is feláldozva segítettek abban, hogy ezt az első évfordulót eredményesen zárjuk és büszkén tekinthessünk vissza rá. Nem volt könnyű év, de megérte, hiszen létrehoztunk egy olyan közösséget, ahol a szakmaiság az első és büszkén képviselhetjük, közvetíthetjük a Wing Tsun stílusát, valamint a kung fu eszméit és értékeit.

Szólj hozzá!

x